Over mindfulness

Mindfulness betekent simpelweg bewust zijn van de huidige ervaring. Wat merk je op aan gedachten en emoties? Wat zijn jouw spinsels en gedachtenpatronen in je hoofd?

Door mindfulnessbeoefening ga je er op een ontspannen manier naar kijken.

Ik leer je om bewust te worden van en inzicht te krijgen in je automatische patronen van denken en doen die stress veroorzaken. Je merkt op dat die patronen je gedrag en gevoel beïnvloeden.
Door de meditatie oefeningen met aandacht voor je adem raak je ontspannen en de geest wordt rustiger.
Je merkt dat je daardoor bewuste keuzes kunt maken in plaats van automatisch reageren. Je vangt stressprikkels eerder op en je gaat anders om met gedachtenpatronen die niet behulpzaam zijn.
Door mindfulness beoefening kom je meer bewust en ontspannen in het leven te staan.

Kortom: Mindfulness moet je ‘beleven’ en oefening baart kunst!

Klik hier om naar mijn video over de training te gaan!

mindfulness alphen aan den rijn

De grondlegger van mindfulness is Jon Kabat-Zinn, hij ontwikkelde de MBSR cursus, (Mindfulness-Based Stress Reduction) in 1979 en gaf deze op de stresspoli in het Medisch Centrum van de Universiteit van Massachusetts in Worcester.
Sindsdien zijn er vele onderzoeken gedaan naar mindfulness en zijn er door MRI scans veranderingen bemerkt in bepaalde hersengebieden. Het blijkt dat na beoefening van een 8 weekse MBSR training er een reorganisatie van structuren ontstaat, ook wel neuroplasticiteit genaamd. Hierdoor kan je doeltreffender met emoties zoals angst en frustratie omgaan.

Nancy Bardacke, zelf verloskundige, heeft daarop in de jaren 90 dit getransformeerd naar het Mindfulness-Based Childbirth and Parenting-programma (MBCP). In het Nederlands vertaalt als Mindful bevallen.

In 2019 heb ik een studie teacher/trainer ‘Mindful zwanger en bevallen’ en Mindfulnesstrainer ‘Mindfulness-based stress reduction’ afgerond.
Als verloskundige heb ik mij toegelegd op mindfulness trainingen voor zwangeren en hun partner.
Elke zwangerschap en bevalling is uniek. Met mijn ervaring als verloskundige en mijn kennis als mindfulness trainer ga ik je helpen om op een andere manier om te gaan met de stress, pijn en alle onzekerheden die je tegenkomt tijdens de zwangerschap, de bevalling en erna.